← Back

INTEGRATED LEARNING CENTRE – Beamish Munro Hall

Best-image.jpg

Credit mention must accompany all printed material. Photo Credit to read: interiorimages.ca

Description:
The ILC incorporates innovative green technologies and provides the students with a “Live Building”, where students have the opportunity to follow the performance of structural, mechanical, and electrical systems; and to become more familiar with environmental technologies by being exposed to the building systems and how they are monitored. Operating data is used for undergraduate study, research and general education (Angela Torres)This capability of the building to be an active teaching and learning tool can be exemplified through the visible systems cutouts 

The three-storey space, home for six faculties of engineering, is arranged around a terraced central atrium, where natural light comes into the open space through a glazed saw-toothed roof section. This diagonal skylight allows light into both the existing buildings and the new building. This visual connectivity, not only between the terraced interior plazas, but also between the existing and the new building, is part of the ILC mandate to bridge the gaps and open the channels of communication between theory and application in engineering, and to increase collaboration amongst the profession’s sub-specialties (Lesile, 2005) 

The ILC is an educational building that teaches sustainability by example; the students’ learning capacity and the building’s innovative-technologies teaching characteristic creates an integrated learning experience that enriches not only ILC’s students but the entire Queen’s community in an environmentally responsible manner. 

The penthouse level is dedicated exclusively for the mechanical room; it is designed so it facilitates easy access to all units for regular maintenance and for students as part of the learning experience (Angela Torres).  

The ILC building is an excellent example of environmentally responsible practice; it unarguably responds to the architect’s and university’s purpose of providing the community with an educative instrument that will increase not only Queen’s community awareness on sustainable considerations, but also the general public’s familiarity through the building’s presence and respectable influence (Angela Torres). 

The three-storey green wall located in the main entrance of the building is another learning instrument in the ILC building and a significant tool for air quality and pollutants control; students are exposed to environmental and sustainable considerations, collecting information from humidity and carbon dioxide sensors located in the green wall to monitor its filtration effects (Angela Torres).

References 
Angela Torre, Advance Studies in Canadian Sustainable Design, University of Waterloo
Leslie. “Green Machine.” Canadian Architect. January, 2005Pg. 16-18 

Project Title: Integrated Learning Centre – Beamish Munro Hall
Architect:
Bregman + Hamann Architect
Year:
2004
Place:
Kingston, ON

scroll to top